Enne

Enne pähkinänkuoressa

Enne 2,5 v. karvanlähdön aikaan.
FI AVA FI AVA-H Eventually Encore
Rotu: Bordercollie
Sukupuoli: Narttu
Väri: Brindle
Koko: 50 cm, 18 kg
Syntynyt: 12.10.2012
Isä: Rising Sun Ennis At Canyonland
Emä: FIN TVA Eventually Eowyn
Kasvattaja: Eveliina Kinnunen
Omistaja: Iiris Lehtinen

Terveys:

Lonkat B/B
Kyynärät 0/0
Polvet 0/0
Silmät terveet pentuna ja aikuisena 8/2017
Gonioskopia terve 2017
Selkä SP0, LTV3, epävirallisesti VA0 ja SP0 (7/2016)
Olat OCD-vapaat
CEA-, CL- & TNS-vapaa vanhempien perusteella

Harrastukset:

Ennen päälaji on agility, mutta sen kanssa kisataan myös tokossa ja rally-tokossa. Lisäksi arkipuuhiin kuuluu vaihtelevin määrin muun muassa temppuja, canicrossia, vetohiihtoa, frisbeeta, nose workia ja jäljestystä. Ennen kanssa harrastetaan paljon sellaista mitä nyt sattuu mieleen juolahtamaan. Helppohan tämmöisen koiran kanssa on harrastaa, kun kaikki käy ja kaikissa yhtä innolla mukana :)

Agility: FI AVA (2.10.2016), FI AVA-H (4.3.2017)
Toko: TK1, TK2
Rally-toko: RTK1 RTK2
Paimennus: kiinnostusta hommaan on :)

Näyttelyt: AVO-H

Keuruu 1.6.2014 (1v 7 kk)
Nuo-H
"19 kk. Hieman kevyt ja raajakas kokonaisuus. Kevytpiirteinen, pitkä pää. Kookkaat korvat. Oikea purenta. Kaunis kaula ja ylälinja. Riittävä rintakehä. Luusto voisi olla vankempi. Hieman lyhyt ja pysty olkavarsi. Riittävä takakulmaus, korkea kinner. Liikkuu takaa ahtaasti, edestä löysin kyynerpäin. Kevyt sivuliike. Häntä nousee liian korkealle liikkeessä."
Maija Sylgrén

Saarijärvi 26.7.2014 (1v 8,5 kk)
Nuo-H
"Bitchy head. Ears a little bit big, and little bit soft ears. Eyes should be darker. Enough strong back, chest should be more developed. Upright legs. Well set tail (huom. oli niin kuuma, niin ei jaksanut pitää häntää ylhäällä). In movement the rear legs are moving too close to each other. Coat in under condition. Good temperament."
Roberto Schill

Porvoo 12.9.2015 (2v 11 kk)
Avo-H
"I would prefer a bit more feminin expression. Her ears are long and errectic and long foreface. Eyes could be darker. Nice stop. Nice neck. Good topline but she's long in loin. Moves parallel but extreamly close behind. She carries her tail curls over her back. Shows very well."
Charlotte Höier

Luonne:


LT: 98 ++

Enne on pitkälti sellainen koira minkälaisen koiran toivon olevankin. Se on kiltti, kontaktinhakuinen ja aina valmis toimintaan. Siltä löytyy omaa asennetta, mutta kuitenkin useimmiten noudattaa anettuja ohjeita riippumatta missä toimitaan, onko paikka tuttu vai uusi. Sitä ei tarvitse sytytellä ikinä mihinkään. Työskentely on parasta ja Enne antaa aina alusta lähtien 110-prosenttisesti kaikkensa ohjaajalle. Sen työskentely on iloista ja sitä on kiva seurata (mitä nyt omistajana pääsee ulkopuolisin silmin katsomaan).

Enne Kura-Petriina ja Ennen velipuoli Eventually Beta Decay "Viuhti"
Enne on arjessa helppo koira. On/off-nappula on kiihkeälle bordercollielle tärkeä, joten tästä ominaisuudesta olen todella ylpeä. Agilityhallissa tyttö ei voi pitää mölyjä mahassa (paitsi, kun on suoritusvuorossa), mutta kun kävellään ulos ovesta ja jäädään rupattelemaan hallin ulkopuolelle, niin varsin nopeasti Enne heittäytyy itse rauhallisuutena (oikeastaan masentuneena ;) makaamaan. Minulta onkin joskus leikkisästi kysytty: onko tuo edes sama koira? :)

Enne rakastaa monien muiden bortsujen lailla vesileikeistä (lue: kuraleikeistä), joten mikään puhtoinen koira tyttö ei ole. Onneksi omistaja ei ole sitä itsekään :D

Yksikään koira ei ole täydellinen, joten Ennestäkin löytyy vikoja. Toivoisin tyttöön himpun verran lisää rohkeutta ja sosiaalisia kykyjä, vaikka molempia ominaisuuksia on raitapaidalle suotu hyvinkin riittävästi harrastuskoiran tarpeisiin. Kaikkien kanssa tullaan lenkillä toimeen, kunhan hänen omalle tilalleen ei tungeta. Ääniä kohtaan Enne on välinpitämättömän rohkea tai sitten ne jänskättävät. Ei ole mikään paniikkikarkuri, joka säikähtäisi niin, ettei ajattelisi. Metsästyskaudella ja ukkosella voi pitää luottavaisin mielin irti.

Kaiken kaikkiaan Enne on helppo ja rakastettava, vaikkakin hieman jätkämäinen narttu. Toivon, että minulla tulee koko maanpäällisen matkani aikana vierelläni olevan yksi hyvä Enne <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti